Mijn eerste woning kopen

Nog geen ervaring met huizen kopen, geen probleem wij helpen u een handje en geven u bruikbare tips. Leuk en spannend is het wel, vindt u niet? U heeft vast en zeker wel eens nagedacht over uw ideale leefomgeving en uw wensen en behoefte met betrekking tot uw huis. De eerste vraag waar u tegenaan loopt is; “Hoe moet het nu verder”? Waar moet u allemaal rekening mee houden bij het kopen van een huis?
Hieronder vindt u een overzicht van enkele belangrijks stappen bij het kopen van een huis:

  1. Het eerste wat u moet doen is uw wensen in kaart brengen. Dit is een lastig iets omdat u niet precies weet wat de markt u te bieden heeft. Noteer deze wensen en verlies deze niet uit het oog. Hierbij is het ook belangrijk dat u daadwerkelijk buurten en huizen gaat bezoeken. Dit geeft u een beeld van wat er speelt in huizenmarkt. Door het daadwerkelijk bezoeken van buurten, gebieden en huizen zullen er in de loop der tijd wensen bijkomen en afvallen. Op deze manier krijgt u een juiste inventarisatie van wensen en behoefte, samengesteld door uzelf.
  2. Stap twee heeft betrekking op het in kaart brengen van uw eigen financiële situatie. Een belangrijk aspect wat hier in meespeelt is het antwoord op de vraag of uw wensen en behoefte wel te realiseren zijn. De factoren die hierin meespelen zijn de hoogte van uw inkomen (en dat van de partner). Mede hiervan wordt de hoogte van de hypotheek bepaalt. Een ander belangrijk punt wat u niet uit het oog moet verliezen is uw eigen privéleven. Dit kost ook geld en is niet geheel onbelangrijk. Neem geen top hypotheek zodat u niet meer kunt gaan uiteten, niet meer kunt gaan sporten, niet meer op vakantie kunt etc. U privé leven is zeer belangrijk en laat dit niet verloederen door uw hypotheek.
  3. Hoeveel geld kan ik lenen en hoeveel kost het huis? Hierbij moet wel rekening worden gehouden met bijkomende kosten zoals; verhuiskosten, verbouwingskosten, kosten voor inrichting, notariskosten en hypotheekkosten. Kiest u voor een bestaande bouw dan krijgt u te maken met kosten koper wat niet het geval is wanneer u kiest voor nieuwbouw. Kortom, houdt altijd rekening met bijkomende kosten. Met alleen een huis kopen bent u er niet!

Uw hypotheek adviseur houdt bij de berekening van uw hypotheek rekening met bovengenoemde zaken. Verder kan uw adviseur u ook helpen met andere zaken, denk aan verzekeringen, beleggingen, leningen etc. Meer informatie hierover? Lees alles over onafhankelijk hypotheekadvies of bekijk alle hypotheekvormen.

Bezoek een hypotheek adviseur

Welke hypotheekvorm is het meest geschikt voor u, waar voelt u zich het meest prettig bij? Dit zijn allemaal zaken die u uitgezocht moet hebben. Lees u daarom van te voren goed in, zodat u weet waar u hypotheekadviseur het over heeft. Dit heeft een positieve bijdrage aan het gesprek met uw adviseur.

Helaas kunt u als starter niet profiteren van overwaarde. Wees niet teleurgesteld want er zijn nog genoeg andere interessante financieringsmogelijkheden, ook speciaal voor  mensen die net hun eerste woning kopen. TIP: Lees u goed in en noteer eventuele vragen. Maak vervolgens een afspraak met een adviseur en laat u verassen door de vele mogelijkheden die hij u te bieden heeft.